Селектирани научни публикации за вредата от 5G




                 Важен въпрос за здравето на българските деца
                 
УВАЖАЕМИ БЪЛГАРИ,
Напоследък усилено се подготвя  въвеждането на 5G-технологията у нас, въпреки, че понастоящем има голямо количество научни данни за многобройните вреди, които излагането на електромагнитни полета нанася на човешкото здраве (най-вече на подрастващите) и на природата. За съжаление в България решенията на правителството относно въвеждането на 5G се провеждат без никакво предварително проучване на мненията на групи от независими учени и медици (без конфликти на интереси) специалисти по въпроса и в условия на извънредно положение, което блокира много от инструментите за функциониране на гражданското общество.  Учени с безспорен авторитет от много държави по цял свят единодушно са на мнение, че сега използваната 3G и 4G технология уврежда значително здравето, а очакваните вреди за здравето на хората и за природата от 5G са огромни. Неслучайно Министърът на околната среда на Белгия Celine Fremault коментира спирането на изграждането на 5G мрежите в Брюксел така (натискане на Ctrl+кликване на подчертаните текстове по-нататък отваря прозорец със споменатия материал): „Жителите на Брюксел не са морски свинчета, чието здраве мога да продавам с цел печалба. Не можем да оставим нещата под съмнение.“ Официалната позиция на запознати с темата юристи гласи, че въвеждането на 5G технологията: „би противоречало на действащите човешки и екологични закони, залегнали в Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията на ООН за правата на детето, наредбите на ЕС и на Бернската и Бонската конвенции“. В условията на настоящото извънредно положение гражданите само биват уведомявани как Българският парламент и Правителството променят закони, гласуват данъчни облекчения и отварят широко врати за компаниите, въвеждащите 5G у нас, сякаш напълно неосведомени за огромните здравни рискове, които 5G крие.  Универсалната декларация на ООН за правата на човека, Хелзинкското споразумение и други международни договори признават, че информираното съгласие преди интервенциите, които могат да повлияят на човешкото здраве, е съществено, основно право на човека, което става още по-важно, когато се има предвид експозицията на децата и младите хора. Моля, обърнете внимание, че сред посочените документи на английски език източник №5 (официалното становище на юристи от Дания) е описан конфликта на интереси, в който се намират държавните структури при вземане на решения относно 5G. При това положение ние се нуждаем от съвместни и много разумни действия за разрешаването на проблема с 5G. Съгласно член 191 от Договора за ЕС: „Политиката на Съюза в областта на околната среда се основава на принципите на предпазните мерки и превантивните действия.“ По отношение на рисковете от високочестотно излъчване, които вече са известни, включително 5G, ние Ви призоваваме да се застъпите за:
* Европейският принцип на предпазни мерки трябва също да се прилага последователно към технологиите за мобилни телефони и не трябва да бъде в ръцете на индустриален картел. * Оценката на технологиите до е задължителна! Тя трябва да се извършва от индустриална и правителствена независима комисия с участието на групи за граждански интереси. 5G не трябва да се изгражда без оценка на новите резултати от изследванията върху ефектите на 5G честотите върху хората, животните и природата!
* Обръщане на тежестта на доказване: Индустрията и държавата трябва да докажат безвредността на 5G преди да бъде въведена! В настоящия текст е представено резюме на публикуваните и обосновани на научни изследвания становища на учени-специалисти по темата и сериозните аргументи на чуждестранната научна общност, които са много резервирани към въвеждането на 5G или са категорично против него поради значителни здравословни и екологични рискове на тази технология. Моля, имайте търпение да се запознаете поне с някои от тях, защото от това изглежда зависи здравето и живота на всички нас, особено на децата.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА МНЕНИЯТА НА ЧУЖДАСТРАННИ УЧЕНИ-СПЕЦИАЛИСТИ И МЕДИЦИ ПО ТЕМАТА  (Подредени са по езика, на който са достъпни – български, английски, немски) 

НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК:

 1) Доклад-анализ на проф. Мартин Пол до Европейската комисия относно предстоящото въвеждане на 5G технологията (Martin L. Pall e Почетен професор по биохимия и медицински науки към Вашингтонския държавен университет;  бакалавър по физика; член на сдружението Phi Beta Kappa за завършилите с отличие студенти към университета Джон Хопкинс; професор по биохимия и генетика към Калифорнийския технически университет). Професор М. Пол започва по следния начин резюмето на своя обширен доклад, основаващ се на 139 научни публикации, анализирани и посочени в доклада му:

РЕЗЮМЕ НА ДОКЛАДА: „Ние знаем, че има огромно количество литература, демонстрираща с високо ниво на научна сигурност, че излагането на нейонизираща (бел. прев. – неизгаряща) радиация от микровълновите радиочестоти на електромагнитния спектър причинява 8 (осем) различни патофизиологични ефекта върху живите организми. В настоящия доклад този факт е онагледен в зоната от минимум 12 до максимум 34 научни изследвания по всеки един от тези биологични ефекти, като всяко такова научно изследване е посочено в Първа глава на доклада. Също така тези данни осигуряват голямо количество доказателства за съществуването на всеки един от горепосочените биологични ефекти.
        Тези нейонизиращи електромагнитни полета:
* атакуват нашите нервни системи, включително мозъците ни, което води до широкото разпространение на неврологични и невропсихиатрични ефекти и вероятно до появата и на много други такива. АТАКАТА ВЪРХУ ЧОВЕШКАТА НЕРВНА СИСТЕМА буди сериозно безпокойство.
* атакуват нашата ендокринна (хормонална) система. В този контекст основните неща, които ни правят функционално различни от едноклетъчните организми са нервната система и ендокринната система – дори обикновените плоски червеи се нуждаят от тези две системи, за да функционират като многоклетъчни организми. Следователно, последиците от нарушаване функциите на тези две биорегулиращи системи са огромни и неглижирането на тези научни открития би било една пълна пародия.
*създават оксидативен стрес и свободни радикали, а принципно тези два фактора играят централна роля във всички хронични заболявания.
* атакуват ДНК-то на нашите клетки и предизвикват скъсване или само на едната или и на общо двете ДНК нишки. Това, от своя страна, води до образуването на рак, а също така и до мутации в зародишните клетки, което пък е причина за появата на мутации в поколенията на бъдещите новородени индивиди.
* причиняват повишени нива на апоптоза (програмирана клетъчна смърт), което пък само по себе си играе особено важна роля в предизвикването както на невродегенеративни болести, така и на безплодие.
* намаляват мъжката и женската плодовитост, понижават нивата на половите хормони, причиняват ниско либидо и повишени нива на спонтанен аборт, и както вече беше посочено, атакуват ДНК-то на сперматозоидите.
* произвеждат прекомерни количества вътреклетъчен калций [Са2 +] и прекомерно високи нива на калциево-клетъчно сигнализиране.
* атакуват клетките на нашите тела, за да причиняват рак. Смята се, че този род атаки се осъществява чрез 15 различни вида механизми по време на самия ракообразуващ процес.“

В този свой доклад проф. М. Пол пише: „Пускането в експлоатация на десетки милиони 5G антени без да е бил направен дори един единствен биологичен тест за безопасност би трябвало да е най-глупавата идея, която някой е имал в човешката история.“ Цялото резюме на доклада на проф. Мартин Пол може да видите на български език тук, а превода на пълния му доклад на български език e наличен тук

2)  В международна петиция, отправена към ООН, СЗО, ЕС, Съвета на Европа и правителствата на всички нации учени от цял свят пишат:  „Ние, долуподписаните учени, лекари, екологични организации и граждани от 204 страни, призоваваме за спешно спиране на внедряването 5G (пето поколение) безжична мрежа, включително 5G от космически спътници. 5G ще увеличи значително облъчването с радиочестотна радиация много повече от вече функциониращите 2G, 3G и 4G мрежи за телекомуникации. Радиочестотната радиацията е доказано вредна за хората и околната среда. Внедряването на 5G представлява експеримент върху човечеството и околната среда, който може да се определи като криминално престъпление съгласно международното право.“ Целият превод на български език на петицията е наличен тук, а нейния оригинал в интернет - тук. Учените, съставили текста на петицията посочват:  „Въпреки широкото отричане, че радиочестотните електромагнитни полета (RF) увреждат живите същества,  доказателствата за това вече са огромни. Натрупаните клинични доказателства за болни и увредени човешки същества, експериментални доказателства за увреждане на ДНК, клетки и органи на организма на голямо разнообразие от растения и животни и епидемиологични доказателства, че основните заболявания на съвременната цивилизация – рак, сърдечни заболявания и диабет – са до голяма степен причинени от електромагнитно замърсяване, представляват литературна база от над 10 000 рецензирани научни изследвания.
Ако плановете на телекомуникационната индустрия за 5G се реализират, никой човек, животно, птица, насекомо и растение на Земята няма да може да избегне излагането, 24 часа на ден, 365 дни в годината, на нива на радиочестотните електромагнитни полета, които са десетки до стотици пъти по-големи от съществуващите днес, без възможност за бягство навсякъде по планетата. Тези 5G планове заплашват да предизвикат сериозни, необратими ефекти върху хората и трайни щети върху всички земни екосистеми.“

ВИДЕА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - със субтитри (повечето са много кратки):

3) Апел до ООН на група от над 160 международни учени и инженери за спешни мерки срещу ЕМП. От тяхно име професор Мартин Бланк от отдела по физиология и клетъчна биофизика на Колумбийския университет заявява, че изкуствените електромагнитни полета унищожават живите клетки в организма и правят така, че всички ние да умираме по-рано. Професор Бланк споменава, че откакто мобилните телефони са се разпространили, количеството на рак на мозъка сред младите хора се е утроило. Професор Бланк също така заявява, че с целокупното човечество се извършва огромен биологичен експеримент и че ООН и международните организации не предприемат нужните мерки, а вместо това в комитетите, които взимат решения относно стандартите по безопасност, заседават хора, които не са истински, независими учени и недопускат подобен род учени на своите заседания.
Видеото може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=cSB9dIkAUoI

4) Изявление на доктор Антъни Милър (съветник на Световната здравна организация) до училищните власти в Хемпфийлд, Пенсилвания  относно радиочестотната радиация, рака и клетъчните кули. Тук става ясно, че всичката изкуствена електромагнитна радиация (безжичните телефонни връзки, Wi-Fi, антените на мобилните оператори)  е канцерогенна за човека и че децата са изложени на най-голям риск. Според д-р Антъни Милър ДЕЦАТА СА НАЙ-УЯЗВИМИ от тези антени и полетата при безжично свързване. Излагането на такива трябва да бъде намалено възможно най-много, ОСОБЕНО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЕЦАТА.  Мобилните кули трябва да са на възможно най-големи разстояния от децата. Видеото може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=A5FKfN3BtBs

5) Кратко видео с професор Мартин Бланк от отдела по Физиология и клетъчна биофизика на Колумбийския Университет Професор Мартин Бланк от отдела по физиология и клетъчна биофизика на Колумбийския университет ясно заявява, че псевдоучените свързани с телекомуникационната индустрия излагат фалшиви данни относно вредите от електромагнитните мрежи. Поставен е акцент върху това как твърдението, че нейонизиращата (незатоплящата) е безвредна, откровено не се съобразява с научните факти и че реалната наука знае кои молекули биват повлиявани от ЕМП и какъв е точния механизъм за това. Професор Бланк набляга на факта, че международните стандарти по безопасност са абсолютно неадекватни и описва как електромагнитната радиация атакува ДНК-то ни 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.
Видеото може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=jiRlPu823oo

 6) Професор Мартин Пол говори пред Масачузетския конгрес - становище по въпроса дали безжичните топло-, електро- и водомери увреждат здравето. Martin L. Pall e Почетен професор по биохимия и медицински науки към Вашингтонския държавен университет;  бакалавър по физика; член на сдружението Phi Beta Kappa за завършилите с отличие студенти към университета Джон Хопкинс; професор по биохимия и генетика към Калифорнийския технически университет.  Професор Мартин Пол говори за безжичните, дигитални „умни“(smart) топло-, електро- и водомери. Документирано е, че тези безжични измервателни уреди причиняват: 1. невропсихиатрични ефекти 2. сърдечни ефекти и 3. електрохиперчувствителност.  А сега с 5G индустрията ни обещава всички уреди в дома  да се управляват безжично – може би не разбират, че най-вероятно ни предлагат да ни осигурят в по-висока степен увреждане на здравето, особено на децата, които са по-чувствителни към  електромагнитните полета.
Видеото може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=ZFAGNR-_Wgw

7) Лекция на американската епидемиоложка проф. Девра Дейвис (Devra Davis -  проф. по медицина) с над 200 публикации в престижния медицински списания.  Това е една пълна презентация, коментираща болшинството от вреди, причинени от досегашната електромагнитна радиация, преди евентуалното въвеждане на 5G. Разгледани са огромен брой заболявания причинени от електромагнитната радиация, как телекомуникационната индустрия задава стандартите за безопасност, каква е корупцията и лобизма по отношение на тези технологии, как телекомите сами признават опасността от безжичните устройства, които предлагат на пазара и т. н.
Видеото може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=3WRBd9CuPQY


Тук може да видите превод на български език на част от  „Научни изследвания на 5G, 4G малки клетки, безжично излъчване и здраве“, които в оригинал са видни на сайта на Environmental Health Trust.

8) Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) отдавна се застъпва за предпазни мерки по отношение на ЕМП излагане, като посочва, че е имало случаи на неизползване на принципа на предпазност в миналото, които са довели до често необратими щети върху човешкото здраве и околната среда. Нужни са уместно, предпазни и пропорционални действия, предприети сега, за да се избегнат правдоподобни и потенциално сериозни заплахите за здравето от ЕМП вероятно ще бъдат разглеждани като разумни от бъдещите перспективи. Европейската Агенция за Околната Среда изисква държавите-членки на ЕС да направят повече, за да информират гражданите за рисковете от излагане на ЕМП, особено на децата.  Източник: Брифинг на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС).

9) В официалното издание на Американското общество по радиационна онкология двама лекари (International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics) пишат:  „Предстоящото внедряване на 5G в мобилните телефони, разширяващо настоящата технология от четвърто поколение (4G) с цел превръщането на глобалната взаимосвързаност между устройствата в реалност, беше обявено като значително подобрение на скоростта на предаване в сравнение с текущото безжично предаване (1).  По-малко проучени са потенциалните последици, свързани с тази нужда от скорост: а именно значителното увеличение на излагането на живите същества на високочестотни електромагнитни полета в диапазона от 1900-2100 MHz при 4G, и при приблизително изчислен среден честотен диапазон от 3500 MHz при от 5G (2).  Докато проучванията на човешки лимфоцити не показват влияние на краткосрочната (30- минутна) 900 MHz експозиция върху целостта на ДНК, то проучванията върху животни показват, че дългосрочната експозиция на 900-1800 MHz чрез излъчване на мобилен телефон от второ поколение (48 мин. на ден за 30-180 дни) предизвиква увреждане на хипокампа. Всъщност, неотдавнашно изследване на човешки невробластоми клетки показа повишена чувствителност към оксидативен стрес дори след 1800 MHz експозиция само за 10 минути, като едновременно с това се увеличават нивата на реактивния кислород при 30- и 60-минутна експозиция (3-5) Поради опасенията за безопасност от удвояването на дозата от тези нива, свързани с приемането на 5G, световният консорциум от лекари и учени от повече от 35 държави препоръча мораториум върху 5G, до по-нататъшно разследване на безопасността (1). Каква е ролята на медицинската общност (особено радиационната онкология) на тази сцена? Трябва ли да мълчим, докато се фокусираме само върху оптимизиране на грижите за нашите непосредствени пациенти или имаме отговорността да използваме клиничните си познания за радиационна безопасност и ефикасност, за да помогнем за предотвратяване на корпоративната печалба да бъде основният фактор за приемливо излъчване на радиация от безжични мрежи?“   Преводът на този текст на български език и оригиналният текст на авторите са видни тук.

10) В групата STOP5G Bulgaria във Фейсбук участниците непрекъснато превеждат на български език нови документи от чужди езици. От тях може да ползвате в бъдеще.    11) Разглеждането на вероятността 5G да има негативно влияние върху имунитета се превърна в тема табу след крайните прояви на някои екстремисти в чужбина (палежи на 5G кули в райони, засегнати от коронавируса) и организирания по този повод в медиите, удобен на индустрията „лов на вещици“ (всички противници на въвеждането на 5G без да е доказана неговата безвредност бяха обявени за виновници за екстремизма). Ние не подкрепяме и двата гореописани типа поведение и смятаме, че научнообснованите хипотези по тази болезнена в момента тема не бива да се преследват. По-надолу в текста на немски език е посочено източник на една основана на научни данни хипотеза: „5G отслабва имунната система във времената на кризата с коронавируса“.

 
НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

1) ВИДЕО: В своя лекция, видна тук Професор  Антъни Милър  (Prof. Anthony Miller) излага голямо количество научни данни и посочва изказването на друг учен, че „5G е Троянски кон“ (изглежда като чудесен подарък, но носи голямо зло). Професор  Милър  подчертава, че с 5G:
* Милиони кули с мини клетки ще бъдат инсталирани на всеки 150 метра в близост до нас
* Те нахлуват в частното пространство на всеки дом (има предвид, че няма как да се защитите от 5G, ако наоколо има инсталирани антени за 5G и някой извън вашия дом наблизо го използва – вие също ще имате неблагоприятните ефекти от това);
* Оптичния кабел е по-безопасен за здравето, по-сигурен и по-бърз;
* С оптичен кабел всички ще се радват на скорост на комуникация 10 000 пъти по-бърза от безжичната интернет връзка, по-малко уязвима за хакерски атаки и по-безвредна за хората и другите живи същества. 

2) ВИДЕО: Д-р Девора Дейвис синтезира на достъпен език в по-кратко 13-минутно изказване откритията и предупредителните съвети на водещи експерти в областта на биоелектричната магнетика и невронауката. Дейвис обяснява прости мерки за безопасност, които никой не може да си позволи да игнорира.  Нейната лекция е озаглавена: Rapid Fire - What Brain and Sperm Share and Why Care и може да видите в оригинал.
3) Над 250 учени от 43 нации са подписали Апел към СЗО, ООН и държавите по света, в който пишат:  “Многобройни научни публикации показват, че ЕМП засяга живите организми на нива, доста под повечето международни и национални насоки. Ефектите включват повишен риск от рак, клетъчен стрес, увеличаване на вредните свободни радикали, генетични увреждания, структурни и функционални промени в репродуктивната система, дефицит на учене и памет, неврологични разстройства и отрицателни въздействия върху общото благосъстояние на хората. Щетите надхвърлят човешката раса, тъй като има все повече доказателства за вредно въздействие както върху растенията, така и върху животните.”

4) Огромно количество научни проучвания по темата са налични на  сайта на Environmental Health Trust. „Научни изследвания на 5G, 4G малки клетки, безжично излъчване и здраве“, които може да прочете на английски език. 

5) INTERNATIONAL APPEAL Stop 5G on Earth and in Space To the UN, WHO, EU, Council of Europe and governments of all nations.

Initial signatories (УЧЕНИ, ОГЛАВИЛИ ПЕТИЦИЯТА са):

AFRICA Lauraine Margaret Helen Vivian, PhD, Anthropology and Psychiatry; Honorary Research Associate, Faculty of Health and Medical Sciences, University of Copenhagen, Denmark. Signatory for South Africa ASIA Girish Kumar, PhD, Professor, Electrical Engineering Department, Indian Institute of Technology Bombay, Powai, Mumbai, India AUSTRALIA Don Maisch, PhD, Independent researcher, author of ”The Procrustean Approach”, Lindisfarne, Tasmania, Australia EUROPE  Alfonso Balmori, BSc, Master in Environmental Education, Biologist. Valladolid, Spain Klaus Buchner, Dr. rer. nat., Professor, MEP – Member of the European Parliament, Kompetenzinitiative zum Schutz von Mensch, Umwelt und Demokratie e.V., München, Germany  Daniel Favre, Dr. phil. nat., Biologist, A.R.A. (Association Romande Alerte aux Ondes Electromagnétiques), Switzerland Annie Sasco, MD, DrPH, SM, HDR, former Chief of Research Unit of Epidemiology for Cancer Prevention at the International Agency for Research on Cancer (IARC), Lyon; former Acting Chief, Programme for Cancer Control of the World Health Organization (WHO); former Director of Research at the Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM); France  NORTH AMERICA Martin Pall, Professor Emeritus of Biochemistry and Basic Medical Sciences, Washington State University, residing in Portland, Oregon, USA Kate Showers, PhD, Soil Science, Senior Research Fellow, Centre for World Environmental History, University of Sussex, Falmer, Brighton, UK, residing in Bolton-Est, Québec, Canada  SOUTH AMERICA Carlos Sosa, MD, University of Antioquia, Medellín, Colombia

6) Официалната позиция на датски юристи относно въвеждането на 5G завършва със заключението „Изводът на това правно становище е, че създаването и активирането на 5G мрежа, такава каквато е понастоящем описаното, би противоречало на действащите човешки и екологични закони, залегнали в Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията на ООН за правата на детето, наредбите на ЕС и на Бернската и Бонската конвенции.“ В становището изрично посочва, че „Датската държава печели значителни суми, лицензиращи създаването и функционирането на комуникационни системи чрез inter alia търг на честотните ленти за телекомуникационни компании, които след това използват лентите, за да генерират милиарди печалба, което след това се облага с данък.“ Много учени са се изказали за този присъщ конфликт на интереси. Целият текст на становището е тук.

7) В монографията си „Вредни въздействия на безжичната радиация“ Роналд Костоф (Ronald N. Kostoff, Ph.D.) заключава:   „Безжичното излъчване предлага обещанието за подобряване на дистанционното наблюдение, подобрена комуникация и трансфер на данни и подобрена свързаност. За съжаление, има голям обем данни от лабораторни и епидемиологични проучвания, показващи, че предишните поколения на технологиите за безжична мрежа имат значителни неблагоприятни въздействия върху здравето. (...) Наслагването на 5G излъчване във вече изградената токсична среда от безжична радиация ще изострят неблагоприятните последици за здравето. Далеч повече изследвания и тестове от потенциални 5G ефекти върху здравето са необходими, преди да може да бъде оправдано по-нататъшното внедряване.“ Монографията от 2019 г. е от 649 страници и на стр. 95-649 съдържа ПРЕДСТАВИТЕЛНА БАЗА ДАННИ от статии и изследвания върху вредните въздействия от безжичната радиация – това са 554 страници, средно по 10 заглавия на страница или общо около 5500 заглавия! Текстът на монографията на английски език е достъпен тук

8) На сайта на Environmental Health Trust са представени материали на английски език за медиите:  Social Media Toolkit Cell Phone Wi-Fi Radiation

9) Международната Комисия за защита от неионизираща радиация е загубила доверието на гражданите и учените. Авторите на научна статия, публикувана в списанието „Molеcular and Clinical Oncology“ подробно описва защо настоящите норми за ЕМП не са адекватни и не защитават здравето на хората и какви са основанията на учените, искащи мораториум върху въвеждането на 5G. Резюмето на статията гласи:  „Радиочестотната (радиочестотна) радиация в честотния обхват от 30 kHz-300 GHz е класифицирана като „възможен“ канцероген за човека от група 2B, от Международната агенция за изследвания на рака (IARC) от 2011 г. Изследванията, които бяха налични към 2011г. сега са подсилени с допълнени с нови изследвания, затова електромагнитните полета може да бъдат класифицирани като канцероген за човека от група 1. Въпреки това използването на електромагнитните полета се разширява с нарастваща лична и околна експозиция. Един от допринасящите фактори е, че мнозинството държави разчитат на насоки, формулирани от Международната комисия за защита от неионизираща радиация (ICNIRP), частна (!) немска неправителствена организация. ICNIRP разчита само на оценката на топлинните (загряващии) ефекти от електромагнитните полета, като по този начин изключва голяма част от публикуваните научни данни, демонстрираща пагубните ефекти, причинени от нетермичното излъчване на ЕМП. Петото поколение, 5G, микровълново поле е на път да бъде въведено в световен мащаб, въпреки всеобхватните проучвания на потенциалните рискове за здравето на хората и околната среда. В апел, изпратен до ЕС през септември 2017 г. понастоящем над 260 учени и лекари поискаха мораториум върху разполагането на 5G, докато не бъдат напълно проучени от независими от индустрията учени здравните рискове, свързани с тази нова технология. Обжалването и четири опровержения към ЕС за период от над 2 години, досега не са постигнали положителен отговор от ЕС. За съжаление, лицата, вземащи решения, изглежда не са информирани или дори неправилно са информирани относно рисковете. Длъжностните лица на ЕС разчитат на мнението на хора в рамките на ICNIRP и Научния комитет по възникващи и новооткрити здравни рискове (SCENIHR), повечето от които имат връзки с индустрията. Изглежда те доминират в оценяващите органи и опровергават рисковете. Важно е тези обстоятелства да бъдат описани. В тази статия са обобщени предупрежденията за рисковете за здравето, свързани с RF, представени в обжалването на 5G и писмата до еврокомисаря по здравеопазването от септември 2017 г. и опроверженията на авторите. Изглежда, че отговорите на ЕС досега са давали приоритет на печалбите на индустрията в ущърб на човешкото здраве и околната среда.“ Източник: Appeals that matter or not on a moratorium on the deployment of the fifth generation, 5G, for microwave radiation 


НА НЕМСКИ ЕЗИК

1) Проф. Клаус Бюхнер, член на Европейския парламент от Екологичнодемократичната партия (ÖDP) изразява научно обосновано мнение за вероятната връзка на 5G и пандемията с коронавируса в кратка статия, озаглавена: „5G отслабва имунната система във времената на кризата с коронарнавируса“: „5G schwächt das Immunsystem in Zeiten der Corona- Krise“. Мнението на професор  Buchner се основава на следните публикувани научни резултати:
[1] Siehe z.B. El-Gohary OA, Said MA: Effect of electromagnetic waves from mobile phone on immune status of male rats: Possible protective role of vitamin D. Can J Physiol Pharmacol 2017, 95, 151-156. doi:10.1139/cjpp-2016-0218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27901344 Frühere Überblicksartikel: Szmigielski S.: Reaction of the immune system to low-level RF/MW exposures. Review. Science of the Total Environment 2013; 454-455:393-400. doi: 10.1016/j.scitotenv.2013.03.034 Johansson O: Disturbance of the immune system by electromagnetic fields – A potentially underlying cause for cellular damage and tissue repair reduction which could lead to disease and impairment, Pathophysiology 2009, 16, 157–177
[2] Yakymenko I et al.: Oxidative mechanisms of biological activity of low-intensity radiofrequency radiation. Electromagn Biol Med 2016; 35 (2): 186-202 [3] Ponnusamy R, Moll R, Weimar T, Mesters JR, Hilgenfeld R: Variable oligomerization modes in coronavirus non-structural protein 9. J Molec Biol 2008, 383, 1081-1096. Doi: 10.1016/j.jmb.2008.07.071www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26280292 [4] Bai D, Fang L, Xia S, Ke W, Wang J, Wu X, Fang P, Xiao S: Porcine deltacoronavirus (PDCoV) modulates calcium influx to favour viral replication. Virology 2020, 539, 38-48. doi: 10.1016/j.virol.10.011. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31670218 Übersichtsartikel: Xingjuan Chen, Ruiyuan Cao, und Wu Zhong: Host calcium channels and pumps in viral infections. Cells 2020, 9, 94. doi:10.3390/cells9010094 [5] Siehe z.B. Zheng L, Hunter K, Gaughan J, Poddar S: Preadmission use of calcium channel blockers and outcomes after hospitalization with pneumonia: A retrospective propensity-matched cohort study.  Am J Ther. 2017, 24(1):e30-e38. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26280292 Eine sehr gute und umfassende Zusammenfassung ist M. Pall: 5G als ernste globale Herausforderung – gesundheitliche Gefährdungen des Mobilfunks. Heft 12 der Broschürenreihe der Kompetenzinitiative ISBN 978-3-98206860-2, kostenlos herunterladbar unter https://kompetenzinitiative.com/broschuerenreihe/


2) Достъпни безплатно в PDF материали във вид на брошури, съставени от учени и специалисти за научни, социални и политически аспекти по темата са налични тук на немски език.


ОБОБЩЕНИЕ НА СИТУАЦИЯТА
 
Основно послание:  
СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА СЪВРЕМЕННА ФОРМА НА ФАНАТИЗЪМ – ТЕХНОЛОГИЧЕН ФАНАТИЗЪМ, ЧИЕТО ЦАРУВАНЕ МОЖЕ ДА КОСТВА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ХОРАТА, ОСОБЕНО НА ДЕЦАТА

РЕЗЮМЕ на ключовите констатации, доказани с факти и много научни данни в това писмо:  1. Много хора фанатично се придържат към широко приетото вярване, че електромагнитните полета (ЕМП: 2G, 3G, 4G и 5G) са абсолютно безвредни. Това вярване вече е опровергано с огромното количество научни доказателства и становищата на стотици учени от цял свят, посочващи около 10 000 налични научни публикации по въпроса. Но технологичните фанатици дори не искат да се запознаят с научните доказателства, не желаят да изслушат учените по въпроса или игнорират техните мнения.

2. Българските институции сляпо следват инструкциите на ЕС за въвеждане на 5G, игнорирайки многобройните писма и сигнали от граждани, които от месеци им посочват обоснованото на доказателствена наука становище на стотици съвременните учени-специалисти по въпроса, подписали се под думите: „Внедряването на 5G представлява експеримент върху човечеството и околната среда, който може да се определи като криминално престъпление съгласно международното право.

3. Мнозинството неподкупени и независими учени от цял свят обосновано посочват, че понастоящем прилаганите ЕМП (2G, 3G, 4G) са доказани като канцерогенни и много увреждащи живите организми и прогнозират, че е твърде вероятно 5G да уврежда още повече здравето. Учените сочат, че 2G, 3G, 4G и 5G са един и същи вид по същество електромагнитни полета, но с различна честота. Здравия разум налага, когато си си опарил ръката на котлон с температура 100 градуса по Целзий да си много резервиран, ако ти предложат да си сложиш за дълго ръката върху котлон с температура 1000 градуса по Целзий с аргумента, че до сега не е доказано, че 1000 градуса целзий ще те опарят. Аналогично здравия разум на българския народ му подсказва да не е никак възхитен от усиленото въвеждане на 5G без наличие на никакви изследвания, доказващи неговата безвредност

4. Българските граждани не желаят да са опитните мишки в този много рискован експеримент, който държавата е на път да устрои – да изпитва първо върху тях, в реалния живот, очакваните от учените вредни ефекти от 5G. Ние искаме първо да се докаже безвредността на 5G (с достатъчно много изследвания, проведени от неподкупени и независими учени) и едва тогава тя да се внедрява в живота на хората. 

5. Официалните организации, от които в световен мащаб зависи коригирането на грешно поставените преди 30 години норми за безвредните нива за прилагане на ЕМП са загубили общественото доверие и своя авторитет, защото вече над 10 години по абсурдни причини отхвърлят настояването на мнозинството от учените тези норми да се коригират, защото са погрешни и не защитават здравето на  хората. Авторитетни учени от цял свят публично заявяват, че международните организации не предприемат нужните мерки, а вместо това в комитетите, които взимат решения относно стандартите по безопасност, заседават хора, които не са истински, независими учени и недопускат подобен род учени на своите заседания.

6. Държавните структури на повечето държави (правителства, парламенти и т. н.) изглежда поначало се намират в „структурен“ конфликт на интереси по въпроса, защото държавата печели значителни суми, лицензиращи създаването и функционирането на комуникационни системи чрез inter alia търг на честотните ленти за телекомуникационни компании, които след това използват лентите, за да генерират милиарди печалба, която след това се облага с данък. Вероятно затова държавните структури много лесно се поддават на манипулациите на индустрията, която им обещава големи ползи от 5G, подвеждащо им сочи авторитета на компроментираните регулаторни организации и игнорира научните доказателства за вредите от електромагнитните полета и риска от 5G.  


Благодаря Ви за голямото търпение и любознателност, ако сте прочели текста да
тук!

Автор: Людмила Червенкова

Comments

Popular posts from this blog

Списък научни публикации (List of scientific publications)

"Електромагнитни вълни и репродуктивната система / Electromagnetic waves and the reproductive system"