"Електромагнитни вълни и репродуктивната система / Electromagnetic waves and the reproductive system"

   Човешкото тяло е безкрайна мрежа от клетки. Както микро, така и макросвета функционират по едни и същи закони на физиката и химията.

   Правят се все повече изследвания на въздействието на електромагнитните полета върху клетките. Дори когато се работи със стволови клетки, може да се види как чрез манипулиране на определена честота на електромагнитното поле може да се принуди да се развива само определена група стволови клетки. Все по-често науката придобива доказателства за ефектите на вибрациите, причинени от електромагнитните вълни върху човешкото тяло.

   Електромагнитните полета ни заобикалят всеки ден, навсякъде и винаги. Техният дисбаланс или целевият дисбаланс, могат да причинят необратими щети както на човешкото тяло, така и на биосистемата като цяло. Човешката репродуктивна система, както и всички други системи в тялото, се влияе от честотните колебания в електромагнитното поле. В репродуктивната медицина е забелязано, че радиацията /излъчването/ има най-голям ефект върху хормоналния баланс и процеса на развитие на гамети /гаметите са клетки с хаплоиден хромозомен набор, чрез които организмите се размножават полово/, като директно причинява оксидативен стрес и по този начин дисбалансира метаболитните процеси в клетките. Това причинява спонтанна клетъчна апоптоза /апоптозата е физиологичен процес за самоунищожаване на клетката/ и нарушава производството на тестостерон и естроген.

   Има доказателства, че митохондриите на зародишните клетки са повредени, което води до увреждане на ДНК на зародишните клетки. Нарушаване на процеси като спермогенеза, намалена концентрация, подвижност и жизнеспособност на сперматозоидите. По-специално се наблюдава увеличаване на фрагментацията на ДНК, развитието на хронични възпалителни процеси в тестисите и простатата, които водят до развитието на някои заболявания в по-късен живот. В тялото на жената фоликулогенезата е нарушена, качеството на яйцеклетките се влошава и може да се развие ендометриоза /ендометриоза е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея/. Всичко това пряко засяга процесите на ембриогенеза /зародишното развитие/. Яйцеклетките, засегнати от електромагнитни вълни, имат по-трудно заплождане, а оплодените ембриони имат по-големи трудности при имплантирането. Може да има повишен риск от спонтанни аборти и извънматочна бременност, повишен риск от вродени дефекти и пряко увреждане на естествения цикъл на плодовитост.

Aušra Blažėnienė
Авторът е клиничен ембриолог-андролог
оригинал: http://mokslolietuva.lt/2020/12/elektromagnetines-bangos-ir-reprodukcine-sistema/



   В края на 2020 г. вестник „Mokslo Lietuva“ на Литовския съюз на учените, който обединява няколкостотин учени от страната, публикува поредица от статии, в които учени и лекари в различни области изразиха загриженост относно потенциално опасните ефекти от нейонизиращото електромагнитно излъчване.
   Тази загриженост се потвърждава от близо петстотин научни публикации за въздействието на нейонизиращото електромагнитно излъчване върху здравето и околната среда, публикувани в научни списания от най-високо ниво, цитирани в Web of Science (Clarivate Analytics) Институт за научна информация (ISI). (вижте списъка https://bit.ly/2CRRcJX)

Връзки към всички статии от тази поредица "Наука в Литва":
http://mokslolietuva.lt/2020/10/lietuvoje-rengiamasi-didinti-spinduliuotes-sveikatingumo-normas-ka-reikia-zinoti/
http://mokslolietuva.lt/2020/11/ar-5g-pavojingiau-uz-astravo-ae/
http://mokslolietuva.lt/2020/12/elektromagnetines-bangos-ir-reprodukcine-sistema/
http://mokslolietuva.lt/2020/12/kardiologo-pastebejimai/
http://mokslolietuva.lt/2020/12/onkologu-duomenys/
http://mokslolietuva.lt/2020/12/genetikai-perspeja/
http://mokslolietuva.lt/2020/12/poveikio-vertinimas/


Источник на информацията:

Асоциация "За безопасни технологии" и STOP 5G LITHUANIA

 

Comments

Popular posts from this blog

Списък научни публикации (List of scientific publications)

Селектирани научни публикации за вредата от 5G