ЛЕКАРИТЕ РАДИАЦИОННИ ОНКОЛОЗИ ПИШАТ ЗА 5G-ТЕХНОЛОГИЯТА


В официалното издание на Американското общество по радиационна онкология (International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics[1]авторите пишат:

„Предстоящото внедряване на 5 поколение (5G) в мобилните телефони, разширяващо настоящата технология от четвърто поколение (4G) с цел превръщането на глобалната взаимосвързаност между устройствата в реалност, беше обявено като значително подобрение на скоростта на предаване в сравнение с текущото безжично предаване.

По-малко проучени са потенциалните последици, свързани с тази нужда от скорост: а именно значителното увеличение на излагането на живите същества на високочестотни електромагнитни полета в диапазона от 1900-2100 MHz при 4G, и при приблизително изчислен среден честотен диапазон от 3500 MHz при от 5G.

Докато проучванията на човешки лимфоцити не показват влияние на краткосрочната (30-минутна) 900 MHz експозиция върху целостта на ДНК, то проучванията върху животни показват, че дългосрочната експозиция на 900-1800 MHz чрез излъчване на мобилен телефон от второ поколение (48 мин. на ден за 30-180 дни) предизвиква увреждане на хипокампа. Всъщност, неотдавнашно изследване на човешки невробластоми клетки показа повишена чувствителност към оксидативен стрес дори след 1800 MHz експозиция само за 10 минути, като едновременно с това се увеличават нивата на реактивния кислород при 30- и 60-минутна експозиция (3-5) Поради опасенията за безопасност от удвояването на дозата от тези нива, свързани с приемането на 5G, световният консорциум от лекари и учени от повече от 35 държави препоръча мораториум върху 5G, до по-нататъшно разследване на безопасността.

Каква е ролята на медицинската общност (особено радиационната онкология) на тази сцена? Трябва ли да мълчим, докато се фокусираме само върху оптимизиране на грижите за нашите непосредствени пациенти или имаме отговорността да използваме клиничните си познания за радиационна безопасност и ефикасност, за да помогнем за предотвратяване на корпоративната печалба да бъде основният фактор за приемливо излъчване на радиация от безжични мрежи?“ 



[1] International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics
           - резюме на страницата на списанието: https://www.redjournal.org/article/S0360-3016(18)30718-1/fulltext
- пълен текст в PDF
https://dl.uswr.ac.ir/bitstream/Hannan/59591/1/2018%20IJROBP%20Volume%20101%20Issue%205%20August%20%2843%29.pdf




Comments

Popular posts from this blog

Списък научни публикации (List of scientific publications)

Селектирани научни публикации за вредата от 5G

"Електромагнитни вълни и репродуктивната система / Electromagnetic waves and the reproductive system"